6 keping chicken thigh/leg
1 camt garam
1 camt serbuk kunyit
1 camt serbuk lada sulah
1 camb minyak
1 1/2 cawan santan
segenggan daun basil - diracik halus
1 camb air asam jawa
garam dan gula merah secukupnya
nenas - dipotong kecil
Bahan2 kisar:
5 biji cili merah
8 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1cm lengkuas
cara:
- gaulkan ayam dengan garam, serbuk kunyit dan serbuk lada sulah
- kemudian panggang pada suhu 180C selama 25 min
- sementara itu panaskan kuali
- tumiskan bahan2 kisar sehingga naik bau dan garing
- masukkan santan, air asam jawa, gula merah, garam dan daun basil
- kacaukan rata dan biarkan reneh selama 15 min
- kemudian masukkan ayam panggang tadi dan gaulkan rata supaya ayam menyerap kepada kuah
- keluarkan ayam dan bakar lagi selama 30 min
- masak kuah sehingga pekat
- selepas ayam masak bolehlah dituangkan kuah ke atasnya dan ditaburkan dengan nenas
source: chef wan
0 comments:
Post a Comment