Pages

15 July 2009

Mee bandung resepi II

Bahan-bahan (2 orang):
300gm mee kuning - dicelur
2 sudu besar cili kisar
3 cawan air rebusan tulang lembu
200gm daging - dihiris halus
300gm udang basah
200gm sotong - dipotong bulat
2 keping tahu goreng - dihiris halus
100gm sawi hijau - dipotong
50gm kobis - dihiris
3 biji telur rebus
cili merah - dihiris
bawang goreng
garam dan gula secukupnya
minyak untuk menumis

Bahan2 tumbuk:
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih

cara:
  • panaskan minyak di dalam kuali
  • tumis bahan2 tumbuk sehingga wangi
  • masukkan cili kisar dan kacau sebentar sehingga naik baunya
  • setelah itu masukkan daging dan kacaukan rata
  • renihkan sekejap sehingga daging sedikit lembut
  • kemudian tuangkan air rebusan tulang lembu dan biarkan daging empuk
  • setelah itu masukkan udang, sotong, sayur dan sos tomato
  • gaulkan rata
  • perasakan dengan garam dan gula
  • masak sehingga kuah pekat dan barulah dimasukkan mee
  • kacaukan sebentar
  • angkat dan masukkan ke dalam mangkuk
  • hidangkan dengan cili merah, tahu goreng, telur rebus dan bawang goreng

source: chef ismail (diubah sedikit)

2 comments:

blogresipi said...

mee bandung ade daging bestnye :)

Anonymous said...

mm..masakan megi tade ?

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin