300gm mee kuning - dicelur
2 sudu besar cili kisar
3 cawan air rebusan tulang lembu
200gm daging - dihiris halus
300gm udang basah
200gm sotong - dipotong bulat
2 keping tahu goreng - dihiris halus
100gm sawi hijau - dipotong
50gm kobis - dihiris
3 biji telur rebus
cili merah - dihiris
bawang goreng
garam dan gula secukupnya
minyak untuk menumis
Bahan2 tumbuk:
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
cara:
- panaskan minyak di dalam kuali
- tumis bahan2 tumbuk sehingga wangi
- masukkan cili kisar dan kacau sebentar sehingga naik baunya
- setelah itu masukkan daging dan kacaukan rata
- renihkan sekejap sehingga daging sedikit lembut
- kemudian tuangkan air rebusan tulang lembu dan biarkan daging empuk
- setelah itu masukkan udang, sotong, sayur dan sos tomato
- gaulkan rata
- perasakan dengan garam dan gula
- masak sehingga kuah pekat dan barulah dimasukkan mee
- kacaukan sebentar
- angkat dan masukkan ke dalam mangkuk
- hidangkan dengan cili merah, tahu goreng, telur rebus dan bawang goreng
source: chef ismail (diubah sedikit)
2 comments:
mee bandung ade daging bestnye :)
mm..masakan megi tade ?
Post a Comment