Pages

14 July 2009

Lemongrass chicken

Bahan-bahan:
4 keping chicken thigh and leg
8 biji bawang merah - ditumbuk atau dicincang
2 batang serai
1 camt serbuk jintan putih
1 camt serbuk kunyit
1 camt serbuk ketumbar
2 camb gula perang
garam secukup rasa
1 camb sunflower oil atau apa2 minyak masak

cara:
  • potong serai bahagian hijau dan tinggalkan hanya bahagian putih
  • kemudian hiris dan tumbuk atau cincang halus
  • kemudian satukan semua bahan dan gaulkan sebati supaya menjadi paste
  • masukkan ke dalam freezer bag dan gaulkan dengan ayam
  • perapkan ayam dengan bahan2 perapan tadi dan biarkan beberapa jam atau semalaman
  • setelah itu bolehlah dibakar pada suhu 180C selama 30 min (pastikan ayam diterbalikkan sekali supaya kedua2 bahagian masak sekata)
  • kemudian panggangkan selama 10 min atau sehingga keperangan
  • bolehlah dihidangkan dengan nasi ayam/nasi lemak atau nasi putih

source: muna (diubah sedikit)

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin