4 keping chicken thigh and leg
8 biji bawang merah - ditumbuk atau dicincang
2 batang serai
1 camt serbuk jintan putih
1 camt serbuk kunyit
1 camt serbuk ketumbar
2 camb gula perang
garam secukup rasa
1 camb sunflower oil atau apa2 minyak masak
cara:
- potong serai bahagian hijau dan tinggalkan hanya bahagian putih
- kemudian hiris dan tumbuk atau cincang halus
- kemudian satukan semua bahan dan gaulkan sebati supaya menjadi paste
- masukkan ke dalam freezer bag dan gaulkan dengan ayam
- perapkan ayam dengan bahan2 perapan tadi dan biarkan beberapa jam atau semalaman
- setelah itu bolehlah dibakar pada suhu 180C selama 30 min (pastikan ayam diterbalikkan sekali supaya kedua2 bahagian masak sekata)
- kemudian panggangkan selama 10 min atau sehingga keperangan
- bolehlah dihidangkan dengan nasi ayam/nasi lemak atau nasi putih
source: muna (diubah sedikit)
0 comments:
Post a Comment