300gm tepung roti
2 camt instant yeast
1/4 camb susu tepung
1/4 camt garam
70gm gula kastor
60gm sweet potato (keledek) lecek (direbus dahulu)
1/2 biji telur - dipukul sedikit
135ml air sejuk
30gm mentega atau unsalted butter
1/2 biji telur - dipukul sedikit untuk sapuan atas telur
Bahan2 untuk custard cream:
1 camb tepung gandum
1 camb tepung custard atau tepung jagung
4 camb gula kastor atau gula pasir
1 cawan (250ml) susu segar
1 biji telur atau 2 biji kuning telur
secubit garam
1 camb mentega
cara:
- masukkan semua bahan2 untuk doh ke dalam bread maker dan tekankan untuk setting doh
- tunggu sehingga siap lebih kurang 1 1/2 jam
- setelah itu keluarkan doh tadi dan letakkan di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
- tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
- kemudian bentukkan semula doh tadi menjadi bulat besar dan rehatkan selama 10 min
- bahagikan doh kepada 12 bahagian dengan setiap satu seberat 50gm
- bentukkan setiap doh menjadi bulat kecil dan susunkan ke atas loyang yang telah digriskan dengan mentega
- setelah siap bolehlah dibiarkan doh naik sekali lagi selama 45 min atau 1 jam
- jika berada di negara 4 musim bolehlah disimpan loyang tadi ke dalam oven tanpa perlu ON kan
- apitkan kiri kanan/atas loyang tadi dengan dua cawan air panas untuk mempercepatkan proses penaikkan doh
- sementara menunggu doh naik bolehlah dibuat custard cream: bancuh tepung, gula dan garam dengan menuangkan susu sedikit demi sedikit
- teruskan membancuh supaya tidak berketul
- masukkan telur dan kacaukan sebati
- masak di atas api sederhana panas sehingga likat
- pastikan adunan sentiasa dikacau supaya tidak berketul
- apabila sudah likat angkat dari api dan masukkan mentega
- kacau rata dan sejukkan seketika sebelum dimasukkan ke dalam piping bag
- apabila doh sudah naik bolehlah disapukan dengan telur dan pipekan dengan custard cream
- bakar pada suhu 180C selama 20 min atau sehingga masak dan keperangan
source: onigiri, myr (tukar potato kepada sweet potato)
0 comments:
Post a Comment