Bahan2 A:
4 biji telur kuning
115ml air
85ml minyak
1/4 camt garam
100gm gula pasir - kalau tak suka berapa manis boleh kurangkan kepada 80gm sahaja
150gm tepung gandum
1 camt baking powder
Bahan2 B:
4 biji putih telur
90gm gula pasir - boleh kurangkan kepada 70-80gm
1/8 camt cream of tartar
1 camt pandan emulco/strawberry emulco/blueberry emulco - perasa ikut selera masing2
cara:
- ayakkan tepung gandum dengan baking powder dan ketepikan
- satukan bahan2 A ke dalam mangkuk adunan dan pukulkan dengan menggunakan hand whisker sehingga sebati
- ketepikan
- kemudian pukul pula putih telur dengan cream of tartar sehingga berbuih
- kemudian masukkan sedikit demi sedikit gula sambil dipukul sehingga kental (pastikan apabila di terbalikkan mangkuk adunan tidak jatuh)
- kaupbalikkan adunan putih telur ke dalam adunan bahan2 A sehingga sebati
- kemudian masukkan perasa yang disukai dan kacaukan rata
- tuangkan ke dalam loyang kek chiffon bersaiz 20cm atau 23cm
- bakar pada suhu 175C selama 40 min atau sehingga masak
note: pastikan loyang jangan digriskan hanya sekadar mengelapkan sahaja
source: alex goh (cara diubah ikut style sendiri)
0 comments:
Post a Comment