Pages

30 August 2010

Biskut pandan classic

Bahan-bahan:
1 1/2 cawan (340gm) butter
1 cawan (110gm) gula icing
2 biji kuning telur
1 camb esen vanilla
3 cawan tepung jagung
1 cawan (110gm) tepung gandum
sedikit garam halus
1 camt pes pandan
1 camt pewarna hijau epal
2 biji kuning telur untuk sapuan – tambahkan jika tidak cukup
cocoa crunch secukupnya untuk hiasan - boleh digantikan dengan cashew nuts atau almond

cara:

  • ayakkan kedua2 tepung dan ketepikan
  • pukul gula icing dan butter sehingga kembang dan ringan
  • masukkan kuning telur, esen vanila, pes pandan, pewarna hijau dan pukul lagi sehingga rata
  • perlahankan speed mixer
  • masukkan tepung dan pukulkan sebati sehingga menjadi doh yang lembut
  • canaikan dan terap mengikut citarasa sendiri (ketebalan biskut ikut citarasa sendiri)
  • sapukan kuning telur dan letakkan 1 biji cocoa crunch di tengah2
  • bakar pada suhu 180C selama 15 min atau sehingga masak
  • biarkan sejuk barulah disimpan di dalam bekas kedap udara
  • bakar pada suhu 180C selama 15 min atau sehingga masak

source: zubaidah orix

2 comments:

Ida Ddapur said...

slm noreen..wahhh,biskut raya...rajinnye,dah banyak buat kuih raya...nmpk sedap tu

noreen said...

salam ida - bukan rajin sangat tapi terasa nak makan

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin