Pages

27 August 2010

Keropok lekor resepi IV


Bahan-bahan:
1kg ikan selayang/ kembung
5-10 ulas bawang putih
500gm tepung ubi/kanji - jangan masukkan tepung kesemua sekali
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
Garam secukup rasa
Perasa
Air

cara:

  • asingkan isi ikan dari tulang
  • kemudian kisar isi ikan bersama bawang putih dan sedikit air (kasar atau halus adunan bergantung pada selera masing2)
  • masukkan adunan ke dalam mangkuk
  • selepas itu masukkan sedikit garam, perasa, serbuk penaik dan kedua2 tepung
  • gaulkan sehingga tidak melekat pada tangan
  • tambahkan tepung kanji sekiranya adunan lembik dan pastikan adunan tidak terlalu keras atau terlalu lembik
  • kemudian sapukan sedikit minyak pada tangan
  • ambil sedikit adunan dan hempas2kan ke atas meja atau papan pencanai banyak kali supaya adunan menjadi mampat dan lembut
  • setelah itu barulah diuli menjadi panjang
  • lakukan sehingga habis
  • didihkan air bersama sedikit minyak agar keropok tidak melekat apabila direbus
  • masukkan keropok tadi
  • keropok lekor akan terapung di permukaan air apabila sudah masak
  • bila dah timbul angkat dan toskan
  • sejukkan dan potong ikut citarasa masing2
  • goreng dan siap untuk dihidangkan

source: 14sept, myr

2 comments:

Ida Ddapur said...

wahh sedapnyer noreen keropok lekor ni...nak membuatnyer aduhh..leceh tang asingkan isi dr tulang tu....kalau pakai ikan yg besar ok la

noreen said...

salam ida - mmglah leceh tapi kat sini mane ada org jual nak tak nak kene buat sendiri

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin