Bahan-bahan:
2 biji telur - saiz B
1 1/2 cawan gula kastor
2 cawan tepung gandum
1 cawan minyak masak
1/2 cawan serbuk koko
1 1/2 camt soda bikarbonat
1 camt baking powder
1 1/2 cawan susu cair
3/4 cawan pisang emas yang telah dilenyek
1/2 camt esen pisang/esen vanila
cara:
- ayakkan tepung dengan soda bikarbonat, baking powder, serbuk koko dan ketepikan
- pukulkan telur sehingga kembang selama 2 min
- kemudian masukkan gula sedikit demi sedikit sambil dipukul lagi sehingga gebu dan kembang
- masukkan minyak masak dan pukul lagi sehingga sebati
- kemudian masukkan campuran tepung, pisang dan susu secara berselang-seli sebanyak 3 kali sehingga habis sambil dipukul sehingga sebati
- masukkan pula esen pisang atau esen vanilla dan pukul sebati
- tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah digriskan terlebih dahulu
- bakar pada suhu 160C selama 1 jam atau sehingga masak
note: resepi asal dari chocolate moist cake, chef asma
source: jurnal resepibdaria
2 comments:
asal nama nyerr 'kek' memang sedapp.. walau kek kosong.. apatah lagi yang cmni.. tapi kita tak pandai buat kui3..
salam - kek nie mudah nak buat cubalah lagipun tak muak makan n once dah start makan non-stop
Post a Comment