Pages

18 August 2010

Pergedil udang

Bahan-bahan:
200gm ubi kentang
150-200gm udang
2 tangkai cili merah - dicincang halus
2 pokok daun bawang - dicincang/dihiris halus
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu besar tepung jagung
garam secukup rasa

1 biji telur - dipukul sedikit
minyak untuk menggoreng

cara:


  • rebuskan ubi kentang dan lecekkan menjadi halus (jangan rebus terlalu lembut sangat)
  • cincangkan udang sehingga kasar
  • satukan ubi kentang lecek, udang, cili merah, daun bawang, serbuk lada hitam dan garam secukup rase ke dalam mangkuk besar
  • gaulkan sehingga sebati
  • kemudian bentukkan adunan menjadi bulat dan leper
  • lakukan sehingga habis
  • panaskan minyak di dalam kuali (pastikan minyak terendam supaya tidak perlu diterbalikkan pergedil tadi takut nanti terburai isinya)
  • celupkan satu persatu adunan tadi ke dalam telur dan gorengkan dengan api perlahan sehingga masak dan keperangan
  • angkat dan toskan
  • hidangkan dengan sos cili atau dengan nasi putih bersama lauk pauk yang lain

note: udang boleh juga digantikan dengan isi ketam/ayam atau daging kisar

source: k.hanieliza

2 comments:

Yoa Ngadenin said...

ye. jgn rebus lembut sgt. nanti masa goreng habis hancur tak lekat. pernah kena..waaaaaaa!!!

noreen said...

salam yoa - tapi rasenya masa proses menggoreng tu penting juga sbb elok gunakan minyak yg banyak jadi tak payah diterbalikkan

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin