200gm ubi kentang
150-200gm udang
2 tangkai cili merah - dicincang halus
2 pokok daun bawang - dicincang/dihiris halus
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu besar tepung jagung
garam secukup rasa
1 biji telur - dipukul sedikit
minyak untuk menggoreng
cara:
- rebuskan ubi kentang dan lecekkan menjadi halus (jangan rebus terlalu lembut sangat)
- cincangkan udang sehingga kasar
- satukan ubi kentang lecek, udang, cili merah, daun bawang, serbuk lada hitam dan garam secukup rase ke dalam mangkuk besar
- gaulkan sehingga sebati
- kemudian bentukkan adunan menjadi bulat dan leper
- lakukan sehingga habis
- panaskan minyak di dalam kuali (pastikan minyak terendam supaya tidak perlu diterbalikkan pergedil tadi takut nanti terburai isinya)
- celupkan satu persatu adunan tadi ke dalam telur dan gorengkan dengan api perlahan sehingga masak dan keperangan
- angkat dan toskan
- hidangkan dengan sos cili atau dengan nasi putih bersama lauk pauk yang lain
note: udang boleh juga digantikan dengan isi ketam/ayam atau daging kisar
source: k.hanieliza
2 comments:
ye. jgn rebus lembut sgt. nanti masa goreng habis hancur tak lekat. pernah kena..waaaaaaa!!!
salam yoa - tapi rasenya masa proses menggoreng tu penting juga sbb elok gunakan minyak yg banyak jadi tak payah diterbalikkan
Post a Comment