bahan2 A:
4 biji telur kuning
30gm gula kastor
110gm plain yogurt
20gm jus lemon
2 camb minyak masak
40gm tepung gandum
40gm tepung jagung
1 camt baking powder
bahan2 B:
4 biji putih telur
30gm gula kastor
cara:
- ayakkan kedua2 tepung, baking powder dan ketepikan
- kemudian satukan semua bahan2 A yang lain di dalam mangkuk adunan
- pukul dengan menggunakan hand whisker sehingga sebati
- kaupbalikkan campuran tepung tadi sebanyak 3 kali sehingga sebati
- selepas itu pukul putih telur sehingga berbuih
- kemudian masukkan gula sedikit demi sedikit sambil dipukul sehingga kental (pastikan apabila diterbalikkan mangkuk, adunan tidak jatuh)
- kaupbalikkan adunan putih telur tadi ke dalam adunan tepung sehingga sebati
- tuangkan adunan ke dalam tin chiffon cake
- bakar pada suhu 170C selama 40 min atau sehingga masak
- setelah masak padamkan api oven dan biarkan kek didalamnya selama 5 min
- kemudian keluarkan dari oven dan biarkan betul2 sejuk barulah dikeluarkan dari tin kek
- potong dan hidangkan
note: petua untuk mendapatkan chiffon kek yang cantik jangan digris atau dilapik tin kek. cukup sekadar dilap dengan kain bersih. dasar dan dinding acuan yang tidak bergris akan membantu 'memegang' kek yang di dalam proses mengembang naik. chiffon kek yang cantik akan menghasilkan kek yang gebu, ringan dan berongga
source: yani, myr (cara diubah sedikit)
0 comments:
Post a Comment