1 tin ikan sardin - toskan sosnya
2 tangkai daun kari
3 biji ubi kentang - dipotong 4 atau 6
2 biji buah tomato - dibelah 4 atau 6
5 biji cili padi hijau
2 sudu besar asam jawa diramas dengan 1 cawan air
1 sudu kecil tumis ikan
garam dan gula secukup rasa
bahan2 kisar:
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
4 sudu besar rempah kari ikan
cara:
- panaskan minyak di dalam periuk
- tumiskan bahan2 kisar dan tumis ikan sehingga wangi
- masukkan daun kari dan kacaukan rata
- kemudian masukkan ubi kentang dan gaulkan sebati
- masukkan pula air asam jawa dan kacaukan rata
- masaklah sehingga ubi kentang lembut
- selepas itu barulah dimasukkan ikan sardin dan kacaukan perlahan2 supaya ikan tidak pecah/terburai
- akhir sekali masukkan buah tomato, cili padi, garam dan gula secukup rasa
- kacaukan rata
- padamkan api dan sedia dihidangkan bersama2 dengan nasi putih
source: k.nis
0 comments:
Post a Comment