Pages

23 August 2010

Kari sardin

Bahan-bahan:
1 tin ikan sardin - toskan sosnya
2 tangkai daun kari
3 biji ubi kentang - dipotong 4 atau 6
2 biji buah tomato - dibelah 4 atau 6
5 biji cili padi hijau
2 sudu besar asam jawa diramas dengan 1 cawan air
1 sudu kecil tumis ikan
garam dan gula secukup rasa

bahan2 kisar:
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
4 sudu besar rempah kari ikan

cara:

  • panaskan minyak di dalam periuk
  • tumiskan bahan2 kisar dan tumis ikan sehingga wangi
  • masukkan daun kari dan kacaukan rata
  • kemudian masukkan ubi kentang dan gaulkan sebati
  • masukkan pula air asam jawa dan kacaukan rata
  • masaklah sehingga ubi kentang lembut
  • selepas itu barulah dimasukkan ikan sardin dan kacaukan perlahan2 supaya ikan tidak pecah/terburai
  • akhir sekali masukkan buah tomato, cili padi, garam dan gula secukup rasa
  • kacaukan rata
  • padamkan api dan sedia dihidangkan bersama2 dengan nasi putih

source: k.nis

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin