Bahan2 untuk nasi:
4 cawan beras - dicuci bersih dan ditoskan
4 1/2 cawan atau secukupnya air rebusan ayam
2 inci halia - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
3 helai batang daun bawang - ambil bahagian bawah sahaja termasuk buahnya dan dihiris
1 sudu besar minyak bijan
2 sudu besar sos tiram
2 helai daun pandan - disimpulkan
4 sudu besar mentega
bahan2 untuk sup:
air rebusan ayam secukupnya
4 ulas bawang putih - diketuk
3 inci halia - dihiris
3 helai batang bawang - dihiris
1 biji sengkuang - dipotong dadu
1 sudu besar serbuk lada sulah
1 paket sup bunjut - tuan rumah tambahkan
1 kiub stok maggi kiub - tuan umah tambahkan
bahan2 untuk ayam:
1 ekor ayam - dipotong ikut suka
3 ulas bawang putih - dikisar
1 inci halia - dikisar
3 sudu besar kicap lemak manis
2 sudu sos tiram
1 sudu besar madu
bahan2 untuk kuah cili:
10-15 biji cili padi - kepedasan ikut selera masing2
6 biji cili merah
sedikit halia - boleh diambil dari air rebusan
5-6 ulas bawang putih
1 biji limau kasturi/nipis - ambil jus
sedikit air rebusan ayam
garam dan gula secukupnya
bahan2 untuk kuah kicap:
5 biji cili padi
sedikit halia - boleh diambil dari air rebusan
4-5 ulas bawang putih
kicap secukupnya
air rebusan ayam
bahan2 sampingan:
timun
buah tomato
daun salad
cara:
- cara untuk membuat air rebusan ayam: masukkan halia, bawang putih dari bahan2 untuk sup dan air secukupnya ke dalam mangkuk yang besar
- masakkan sehingga kuah mendidih
- kemudian masukkan pula ayam dan biarkan ayam masak masak lebih kurang 20 min
- selepas itu padamkan api
- keluarkan ayam dan toskan sehingga kering
- cara untuk membuat ayam: masukkan semua bahan ke dalam mangkuk yang besar dan gaulkan rata
- kemudian tuangkan ke dalam freezer bag
- masukkan pula dan gaulkan rata
- perapkan selama 1/2 jam atau lebih
- selepas itu bolehlah digorengkan sehingga garing atau dibakar di dalam oven
- cara untuk memasak nasi: cairkan mentega di dalam periuk
- masukkan bahan2 kisar dan biarkan sehingga wangi
- kemudian masukkan batang daun bawang, daun pandan dan kacaukan rata sehingga sedikit layu
- masukkan pula sos tiram, minyak bijan dan kacaukan sebentar
- akhir sekali masukkan beras, air rebusan ayam dan garam secukupnya
- gaulkan rata
- selepas itu bolehlah dialihkan ke dalam rice cooker dan masaklah seperti menanak nasi biasa
- cara untuk membuat kuah sup: panaskan semula lebihan air rebusan ayam
- masukkan sup bunjut, kiub maggi ayam dan kacaukan rata
- biarkan sehingga kuah mendidih dan padamkan api
- taburkan bawang goreng dan daun sup apabila hendak menghidangkan
- cara untuk membuat kuah cili: kisarkan semua bahan sehingga halus
- cara untuk membuat kuah kicap: kisarkan semua bahan sehingga halus dan masakkan di dalam periuk sehingga sedikit pekat
- hidangkan nasi ayam tadi bersama bahan2 sampingan, kuah sup, kuah cili dan kuah kicap
source: Q, myr (diubahkan sedikit)


1 comments:
chhenchhu539lk
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
supreme outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
Post a Comment