Pages

28 August 2010

Ikan panggang percik

Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap yang besar - dicuci bersih dan dikelar2
3 cawan santan pekat - dari 3/4 biji kelapa yang diparut
1 biji limau nipis - ambil jusnya
garam dan gula secukup rasa
2 helai daun pandan
daun pisang
aluminium foil
minyak

bahan-bahan sambal percik - dikisar:
2cm halia
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2cm kunyit hidup
2 batang serai
3 helai daun limau purut
5 biji buah keras
4 biji cili padi
7 biji cili hidup

cara

  • panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan kisar sehingga wangi
  • masukkan santan dan masak perlahan-lahan sehingga kuah pekat
  • kemudian masukkan jus limau, garam dan gula secukup rasa
  • kacaukan rata
  • apabila kuah sudah pekat bolehlah dipadamkan api
  • letakkan ikan yang beralas daun pisang dan daun pandan di atas aluminium foil
  • sapukan kuah percik rata-rata di atas ikan
  • bungkus rapat-rapat dan bakar pada suhu 180C selama 20 min atau sehingga masak
  • setelah itu bolehlah dihidangkan dengan nasi putih

source: chef wan

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin