Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap yang besar - dicuci bersih dan dikelar2
3 cawan santan pekat - dari 3/4 biji kelapa yang diparut
1 biji limau nipis - ambil jusnya
garam dan gula secukup rasa
2 helai daun pandan
daun pisang
aluminium foil
minyak
bahan-bahan sambal percik - dikisar:
2cm halia
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2cm kunyit hidup
2 batang serai
3 helai daun limau purut
5 biji buah keras
4 biji cili padi
7 biji cili hidup
cara
- panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan kisar sehingga wangi
- masukkan santan dan masak perlahan-lahan sehingga kuah pekat
- kemudian masukkan jus limau, garam dan gula secukup rasa
- kacaukan rata
- apabila kuah sudah pekat bolehlah dipadamkan api
- letakkan ikan yang beralas daun pisang dan daun pandan di atas aluminium foil
- sapukan kuah percik rata-rata di atas ikan
- bungkus rapat-rapat dan bakar pada suhu 180C selama 20 min atau sehingga masak
- setelah itu bolehlah dihidangkan dengan nasi putih
source: chef wan
0 comments:
Post a Comment