1 paket spaghetti - direbus
1 batang timun
Taugeh secukupnya
Daun kesum secukupnya - dihiris
sambal belacan secukupnya
Lobak jeruk secukupnya
Limau sambal secukupnya
Bahan2 untuk kuah:
300gm ikan tenggiri - dalam 2 keping saiz besar
250gm udang
2 batang serai - dititik
2 ulas bawang putih - diketuk
1/2 inci halia - diketuk
3 sudu besar rempah kari ikan
1 cawan santan pekat
2 keping asam gelugor/keping
1 tangkai daun selasih
garam dan gula secukup rasa
bahan2 kisar:
10 helai cili kering
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
2 sudu kecil serbuk/biji ketumbar
2 sudu kecil serbuk/biji jintan manis
2 sudu kecil serbuk/biji jintan putih
cara:
- campurkan bahan2 kisar dengan rempah kari ikan, serai dan ketepikan
- rebuskan udang, ikan tenggiri bersama2 dengan bawang putih dan halia sehingga lembut
- biarkan sejuk dan kisarkan bersama2 dengan sedikit air rebusan dan daun selasih
- panaskan minyak di dalam periuk
- tumiskan bahan2 kisar yg telah dicampurkan dengan rempah kari dan serai sehingga wangi dan garing
- masukkan santan, 1/2 atau 1 cawan air rebusan (bergantung pada kepekatan masing2) dan kacau rata
- biarkan sehingga mendidih
- kemudian masukkan isi ikan, udang yang telah dikisar dan kacaukan rata
- akhir sekali masukkan asam keping, garam dan gula secukup rasa
- kacaukan rata
- apabila kuah dah betul2 mesra bolehlah dipadamkan api
- hidangkan bersama2 dengan spaghetti dan bahan2 sampingan
source: k.tie
0 comments:
Post a Comment