Pages

21 August 2010

Kari ayam bangladesh

Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam (boleh digantikan dengan 1 kg lamb) - dipotong kecil
25gm serbuk kari ayam
100ml santan
1/2 cawan air asam jawa
1 biji buah tomato - dipotong baji
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis

bahan2 tumbuk/kisar:
10 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2.5cm halia

cara:

  • jika menggunakan lamb bolehlah direbuskan dahulu sehingga lembut
  • kemudian tos dan ketepikan
  • gaulkan ayam/lamb rebus tadi dengan rempah kari dan bahan2 tumbuk/kisar sehingga rata
  • panaskan minyak di dalam kuali
  • masukkan ayam/lamb ke dalamnya
  • perlahan2 balik2kan ayam/lamb tadi supaya ianya sekata garingnya
  • setelah garing bolehlah dikecilkan api seketika
  • kemudian masukkan santan, air asam jawa, buah tomato dan kacaukan perlahan2 supaya sebati
  • jika menggunakan ayam bolehlah di letakkan buah tomato kemudian supaya ianya tidak begitu lembik
  • tutupkan kuali sebentar dan kecilkan api
  • akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa
  • kacaukan rata
  • biarkan ayam masak barulah dipadamkan api
  • sedia untuk dihidangkan

source: kak sue @ nenie (cara telah diubah mengikut cara sendiri)

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin