1/2 ekor ayam (boleh digantikan dengan 1 kg lamb) - dipotong kecil
25gm serbuk kari ayam
100ml santan
1/2 cawan air asam jawa
1 biji buah tomato - dipotong baji
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis
bahan2 tumbuk/kisar:
10 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2.5cm halia
cara:
- jika menggunakan lamb bolehlah direbuskan dahulu sehingga lembut
- kemudian tos dan ketepikan
- gaulkan ayam/lamb rebus tadi dengan rempah kari dan bahan2 tumbuk/kisar sehingga rata
- panaskan minyak di dalam kuali
- masukkan ayam/lamb ke dalamnya
- perlahan2 balik2kan ayam/lamb tadi supaya ianya sekata garingnya
- setelah garing bolehlah dikecilkan api seketika
- kemudian masukkan santan, air asam jawa, buah tomato dan kacaukan perlahan2 supaya sebati
- jika menggunakan ayam bolehlah di letakkan buah tomato kemudian supaya ianya tidak begitu lembik
- tutupkan kuali sebentar dan kecilkan api
- akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa
- kacaukan rata
- biarkan ayam masak barulah dipadamkan api
- sedia untuk dihidangkan
source: kak sue @ nenie (cara telah diubah mengikut cara sendiri)
0 comments:
Post a Comment