1/2 ekor ayam - dipotong kecil
6 ulas bawang putih - dicincang/tumbuk halus
15 biji cili padi (kepedasan bergantung pada selera masing2) - dicincang/tumbuk halus
2 sudu besar fish sauce
1 biji buah tomato - potong 6
1 cekak daun thai basil
sedikit air - jika inginkan sedikit kuah kalau nakkan kering tak perlu masukkan
garam dan gula secukup rasa
cara:
- gaulkan ayam dengan garam dan serbuk kunyit
- gorengkan sehingga separuh masak dan ketepikan
- tinggalkan sedikit minyak di dalam kuali
- tumiskan bawang putih dan cili pada sehingga wangi
- masukkan ayam goreng tadi dan gaulkan sebati
- kemudian masukkan fish sauce, sedikit air, garam dan gula secukup rasa
- gaulkan sebati dan biarkan sebentar agar semua bahan sebati dengan ayam
- akhir sekali masukkan buah tomato, daun thai basil
- kacaukan rata dan biarkan selama 2 min
- padamkan api dan hidangkan dengan nasi putih
note: boleh juga digantikan dengan daging. rebuskan dahulu daging sehingga lembut dan hiriskan nipis
source: alongroz, myr (diubah sedikit)
0 comments:
Post a Comment