Bahan-bahan:
500gm mee kuning
1 mangkuk kecil isi ayam - dipotong kecil
1 mangkuk kecil daging - dipotong/hiris kecil
1 mangkuk sotong - dipotong kecil/bulat
1 mangkuk udang
1 cekak sawi - dipotong
1 mangkuk kecil taugeh
3 keping tauhu goreng - dipotong kecil
1 mug air panas - banyaknya kuah bergantung pada selera masing2
3 ulas bawang putih - ditumbuk/cincang halus
3 sudu besar cili kisar
3 sudu besar tomato sos
2 sudu besar kicap masin
2 sudu besar kicap masin
sedikit lada sulah
1 kiub pati ayam
bawang goreng secukupnya
daun bawang - dihiris
minyak
cara:
- panaskan minyak di dalam kuali
- tumiskan bawang putih, cili kisar, tomato sos dan kiub pati ayam sehingga wangi
- masukkan daging, isi ayam, sedikit lada sulah dan kacaukan rata
- biarkan sebentar
- kemudian masukkan pula sotong, udang , sedikit lada sulah dan kacaukan rata
- biarkan sebentar sehingga semua bahan masak dan daging empuk
- kacau sekali sekala supaya tidak hangus
- apabila daging sudah empuk masukkan sawi, tauhu goreng, taugeh, kicap masin, kicap manis dan mee
- kacaukan rata
- akhir sekali tuangkan air panas dan kacaukan rata
- apabila semuanya sudah sebati bolehlah dipadamkan api
- keluarkan mee dahulu dan letakkan di dalam mangkuk
- kemudian tuangkan kuah di atasnya
- taburkan daun bawang dan bawang goreng di atasnya
- sedia untuk dihidangkan
source: resepi istana perak
0 comments:
Post a Comment