Pages

21 August 2010

Mee kuah

Bahan-bahan:
500gm mee kuning
1 mangkuk kecil isi ayam - dipotong kecil
1 mangkuk kecil daging - dipotong/hiris kecil
1 mangkuk sotong - dipotong kecil/bulat
1 mangkuk udang
1 cekak sawi - dipotong
1 mangkuk kecil taugeh
3 keping tauhu goreng - dipotong kecil
1 mug air panas - banyaknya kuah bergantung pada selera masing2
3 ulas bawang putih - ditumbuk/cincang halus
3 sudu besar cili kisar
3 sudu besar tomato sos
2 sudu besar kicap masin
2 sudu besar kicap masin
sedikit lada sulah
1 kiub pati ayam
bawang goreng secukupnya
daun bawang - dihiris
minyak

cara:

  • panaskan minyak di dalam kuali
  • tumiskan bawang putih, cili kisar, tomato sos dan kiub pati ayam sehingga wangi
  • masukkan daging, isi ayam, sedikit lada sulah dan kacaukan rata
  • biarkan sebentar
  • kemudian masukkan pula sotong, udang , sedikit lada sulah dan kacaukan rata
  • biarkan sebentar sehingga semua bahan masak dan daging empuk
  • kacau sekali sekala supaya tidak hangus
  • apabila daging sudah empuk masukkan sawi, tauhu goreng, taugeh, kicap masin, kicap manis dan mee
  • kacaukan rata
  • akhir sekali tuangkan air panas dan kacaukan rata
  • apabila semuanya sudah sebati bolehlah dipadamkan api
  • keluarkan mee dahulu dan letakkan di dalam mangkuk
  • kemudian tuangkan kuah di atasnya
  • taburkan daun bawang dan bawang goreng di atasnya
  • sedia untuk dihidangkan

source: resepi istana perak

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin