4 keping ikan - apa2 jenis ikut selera masing2
2 biji mangga - dipotong
4 biji bendi
2 biji cili hijau - dipotong dua tetapi jangan sampai putus
1 biji buah tomato - dipotong 6
1 paket kecil serbuk kari ikan atau 3 sudu besar - dicampurkan dengan sedikit air panas jadikan paste
1 cawan santan
1/2 cawan air
1/3 cawan air asam jawa
1 tangkai daun kari
1 sudu besar halba campur
garam secukupnya
1/3 cawan minyak
bahan2 tumbuk:
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
cara:
- panaskan minyak di dalam periuk atau kuali
- tumiskan halba campur sehingga wangi
- masukkan bahan2 tumbuk, daun kari dan tumiskan lagi sehingga garing
- kemudian masukkan pula serbuk kari dan kacaukan sehingga pecah minyak
- masukkan ikan dan kacaukan perlahan2 supaya ikan tidak pecah
- selepas itu masukkan bendi, mangga, cili dan kacaukan sebentar lebih kurang 10 min
- tuangkan pula santan, air, air asam jawa dan kacaukan rata
- akhir sekali masukkan buah tomato dan garam secukup rasa
- renihkan sebentar sehingga semuanya masak
- padamkan api dan hidangkan panas2
note: elok di masak malam sebelumnya kerana rasanya akan rasa lebih sedap
source: foodilicious (diubah sedikit)



1 comments:
miiizhun025
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
Post a Comment