4 keping ikan - apa2 jenis ikut selera masing2
2 biji mangga - dipotong
4 biji bendi
2 biji cili hijau - dipotong dua tetapi jangan sampai putus
1 biji buah tomato - dipotong 6
1 paket kecil serbuk kari ikan atau 3 sudu besar - dicampurkan dengan sedikit air panas jadikan paste
1 cawan santan
1/2 cawan air
1/3 cawan air asam jawa
1 tangkai daun kari
1 sudu besar halba campur
garam secukupnya
1/3 cawan minyak
bahan2 tumbuk:
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
cara:
- panaskan minyak di dalam periuk atau kuali
- tumiskan halba campur sehingga wangi
- masukkan bahan2 tumbuk, daun kari dan tumiskan lagi sehingga garing
- kemudian masukkan pula serbuk kari dan kacaukan sehingga pecah minyak
- masukkan ikan dan kacaukan perlahan2 supaya ikan tidak pecah
- selepas itu masukkan bendi, mangga, cili dan kacaukan sebentar lebih kurang 10 min
- tuangkan pula santan, air, air asam jawa dan kacaukan rata
- akhir sekali masukkan buah tomato dan garam secukup rasa
- renihkan sebentar sehingga semuanya masak
- padamkan api dan hidangkan panas2
note: elok di masak malam sebelumnya kerana rasanya akan rasa lebih sedap
source: foodilicious (diubah sedikit)
0 comments:
Post a Comment