Pages

5 August 2010

Ikan masak asam tumis

Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap - dipotong 4 atau boleh juga guna ikan apa2 yang disukai
125ml air asam jawa - diambil dari 1 sudu besar asam jawa diperah dengan 1/2 cawan air
1 cawan air
6 batang bendi - dibuang tangkai
segenggam daun kesum
garam dan gula secukup rasa
1/4 cawan minyak

bahan2 kisar:
4 sudu besar cili kisar
1 sudu besar belacan
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
1 helai daun limau purut

cara:
  • panaskan minyak di dalam kuali atau periuk
  • tumiskan bahan2 kisar sehingga wangi
  • tambah air asam jawa, air serta bendi dan renihkan selama 10 min
  • masukkan ikan dan daun kesum
  • renihkan lagi selama 5-10 min atau sehingga ikan masak
  • akhir sekali perasakan dengan garam dan gula secukup rasa
  • setelah masak padamkan api
  • hidangkan dengan nasi putih dan lauk pauk yang lain

source: chef wan

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin