Bahan-bahan:
1kg ikan selayang/ kembung
5-10 ulas bawang putih
500gm tepung ubi/kanji - jangan masukkan tepung kesemua sekali
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
Garam secukup rasa
Perasa
Air
cara:
- asingkan isi ikan dari tulang
- kemudian kisar isi ikan bersama bawang putih dan sedikit air (kasar atau halus adunan bergantung pada selera masing2)
- masukkan adunan ke dalam mangkuk
- selepas itu masukkan sedikit garam, perasa, serbuk penaik dan kedua2 tepung
- gaulkan sehingga tidak melekat pada tangan
- tambahkan tepung kanji sekiranya adunan lembik dan pastikan adunan tidak terlalu keras atau terlalu lembik
- kemudian sapukan sedikit minyak pada tangan
- ambil sedikit adunan dan hempas2kan ke atas meja atau papan pencanai banyak kali supaya adunan menjadi mampat dan lembut
- setelah itu barulah diuli menjadi panjang
- lakukan sehingga habis
- didihkan air bersama sedikit minyak agar keropok tidak melekat apabila direbus
- masukkan keropok tadi
- keropok lekor akan terapung di permukaan air apabila sudah masak
- bila dah timbul angkat dan toskan
- sejukkan dan potong ikut citarasa masing2
- goreng dan siap untuk dihidangkan
source: 14sept, myr
3 comments:
wahh sedapnyer noreen keropok lekor ni...nak membuatnyer aduhh..leceh tang asingkan isi dr tulang tu....kalau pakai ikan yg besar ok la
salam ida - mmglah leceh tapi kat sini mane ada org jual nak tak nak kene buat sendiri
I am very happy to read this article .. thanks for giving us go through info.Fantastic nice. I appreciate this post. This is Pictame Online Instagram User Posts and Story web viewer.
Post a Comment