Bahan-bahan:
Bahan2 perap 1:
1 sudu teh garam
1 sudu teh bawang putih - dicincang
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh serbuk cili
1/4 sudu teh serbuk lada sulah
1 1/2 sudu teh jus lemon
Bahan2 perap 2:
1 sudu teh halia - dicincang/tumbuk
1 sudu teh cuka
4 sudu makan yogurt
1 sudu makan daun ketumbar - dihiris halus
1 sudu makan daun pudina - dihiris halus
1 sudu makan jintan
1/2 sudu teh garam
1/4 sudu teh serbuk kulit kayu manis
1/3 sudu teh serbuk buah pelaga
sedikit pewarna merah
4 keping kaki ayam
cara:
1. ayam dikelar2 dan diperap selama 3 jam dengan bahan perap 1
2. setelah 3 jam, lumur ayam dengan bahan2 perap 2 selama 6 jam atau semalaman
3. kemudian ayam tadi di panggang pada suhu 170C selama 60 min
4. setelah masak bolehlah dihidangkan dan diperah dengan jus lemon kalau suke
5. enak dimakan dengan roti naan
0 comments:
Post a Comment