Pages

13 May 2008

Vanilla ice-cream

Bahan-bahan:
225ml susu segar (full cream milk)
135gm gula pasir
500ml whipping atau double cream
1/8 camt garam
1 camt esen vanila
parutan lemon - optional

cara:
  • masukkan 250ml whipping/double cream ke dalam mangkuk tahan panas dan kacau sehingga panas
  • setelah itu masukkan pula gula dan kacau lagi sehingga gula betul2 larut
  • matikan api dan angkat
  • ketepikan
  • kemudian tuangkan 250ml cream, susu dan esen vanila sambil dikacau rata
  • tuangkan ke dalam bekas kedap udara/tupperware dan simpan di dalam freezer selama 3 jam
  • apabila tepi ice-cream keras sedikit keluarkan dan pukul dengan mengguna mixer selama 5 min
  • simpan semula ke dalam freezer dan ulangi proses ini sebanyak 3-4 kali untuk menghasilkan texture ice-cream yang lembut dan cantik
  • taburkan parutan lemon apabila dihidangkan

note: cara2 di atas utk yang tiada ice-cream maker. kalau ada ice-cream maker setelah disimpan selama 3 jam pertama keluarkan dan masukkan ke dalam ice-cream maker

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin