225ml susu segar (full cream milk)
135gm gula pasir
500ml whipping atau double cream
1/8 camt garam
1 camt esen vanila
parutan lemon - optional
cara:
- masukkan 250ml whipping/double cream ke dalam mangkuk tahan panas dan kacau sehingga panas
- setelah itu masukkan pula gula dan kacau lagi sehingga gula betul2 larut
- matikan api dan angkat
- ketepikan
- kemudian tuangkan 250ml cream, susu dan esen vanila sambil dikacau rata
- tuangkan ke dalam bekas kedap udara/tupperware dan simpan di dalam freezer selama 3 jam
- apabila tepi ice-cream keras sedikit keluarkan dan pukul dengan mengguna mixer selama 5 min
- simpan semula ke dalam freezer dan ulangi proses ini sebanyak 3-4 kali untuk menghasilkan texture ice-cream yang lembut dan cantik
- taburkan parutan lemon apabila dihidangkan
note: cara2 di atas utk yang tiada ice-cream maker. kalau ada ice-cream maker setelah disimpan selama 3 jam pertama keluarkan dan masukkan ke dalam ice-cream maker
0 comments:
Post a Comment