Pages

27 May 2008

Croutons

Bahan-bahan (4 cawan):
4 keping roti putih - lebih pun boleh
garam dan pepper secukup rasa - optional
serbuk bawang putih - optional
parutan parmesean cheese - optional

cara:
  • panaskan oven pada suhu 180C. lapikkan baking tray dengan cooking sheet dan ketepikan
  • buang tepi roti yang keras
  • kemudian potong 1/2 inci memanjang
  • setelah itu ambil setiap potongan tadi potong 1/2 inci bentuk kiub
  • taburkan ke atas baking tray yang telah di lapik dengan baking sheet dan bakar selama 10 min atau sehingga keperangan kedua2 belah
  • sentiasa terbalikkan supaya warna jadi sekata
  • keluarkan dari oven dan taburkan dengan garam/pepper/serbuk bawang putih atau parutan cheese jika suka
  • gaulkan rata
  • croutons ini bolehlah di makan bersama2 dengan salad atau soup
  • boleh disimpan di dalam bekas kedap udara atau simpan di dalam freezer
  • bila hendak digunakan bolehlah dipanaskan di dalam oven pada suhu 160C atau sehingga rangup

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin