Pages

29 May 2008

Durian chiffon cake


Bahan-bahan:
Bahan2 adunan kuning telur:
6 biji kuning telur
150ml santan
4 camb minyak jagung
1/4 camt garam
150gm durian puree
1/4 camt esen durian - kalau tak ada guna pewarna kuning untuk dapatkan warna
50gm gula kastor
140gm tepung gandum

Bahan2 adunan putih telur:
6 biji putih telur
1/4 camt cream of tartar
100gm gula kastor

cara:

1. campurkan kesemua bahan2 kuning telur dan kacau sebati dengan menggunakan whisk
2. kemudian dengan menggunakan mixer pukul putih telur dan cream of tartar sambil dimasukkan gula sedikit demi sedikit. pukul sehingga kembang dan gebu
3. setelah itu kaupbalikkan adunan putih telur ke dalam adunan kuning telur sehingga sebati
4. tuangkan adunan tadi ke dalam tin kek dan bakar pada suhu 175C selama 45 min atau sehingga masak
5. biarkan kek betul2 sejuk barulah dikeluarkan dari tin kek dan potong. sedia untuk dihidangkan

source: aunty yochana

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin