Bahan-bahan (7 biji):
250gm tepung roti
15gm susu tepung
5gm (1 1/2 camt) instant yis
1/4 camt bread improver - optional kalau tak ada pun texture roti still lembut
40gm gula pasir
1/2 camt garam
1 biji telur
110gm chocolate milk
4 camt nescafe coffee powder atau kenco (di UK)
30gm mentega
chocolate chips secukupnya - sebagai inti
cara:
- panaskan chocolate milk dan nescafe ke dalam mangkuk tahan panas sehingga nescafe larut dan sebati
- kemudian padamkan api oven dan biarkan sejuk
- masukkan semua bahan termasuk campuran nescafe ke dalam breadmaker dan tekankan untuk setting doh
- tunggu sehingga siap lebih kurang 1 1/2 jam
- setelah itu keluarkan dan letakkan di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
- tumbuk2kan doh tadi dan bentukkan menjadi bulat
- rehatkan selama 10 min
- kemudian bahagikan doh kepada 7 bahagian dengan setiap satu seberat 70gm
- bentukkan menjadi bulat dan lakukan sehingga habis
- ambil satu doh dan canaikan menjadi bentuk segi empat bujur 14cm x 12cm
- taburkan sedikit chocolate chips dan gulungkan seperti swiss roll
- lakukan sehingga habis dan susunkan ke atas loyang yang telah digriskan dengan mentega
- setelah itu biarkan doh naik sekali lagi selama 45 min
- jika berada di negara 4 musim bolehlah disimpan loyang tadi ke dalam oven tanpa perlu ON kan
- apitkan kiri kanan atau atas loyang tadi dengan dua cawan air panas untuk mempercepatkan proses penaikkan doh
- kemudian bakar pada suhu 190C selama 12-15 min atau sehingga masak dan keperangan
- keluarkan dari oven dan sapukan dengan sedikit olive oil supaya permukaan roti sentiasa lembut
source: happy flour (diubah suai sedikit)
1 comments:
ai kak..suke la tgk roti2 yg akak wat..semua best..
Post a Comment