Bahan-bahan (1 loaf):
300gm tepung roti
1 camt instant yeast
1 camb gula kastor
1 camt garam
30ml (2 camb) susu segar
180ml air suam
10gm mentega / unsalted butter
sedikit olive oil - untuk sapuan atas roti
cara:
- masukkan semua bahan ke dalam BM dan tekankan untuk setting doh
- tunggu sehingga siap selama 1 1/2 bergantung pada jenis BM masing2
- kemudian keluarkan doh dan letakkan di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
- tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
- bentukkan doh menjadi bulat yang besar dan biarkan rehat selama 10-15 min
- kemudian bahagikan doh kepada dua bahagian dengan setiap satu seberat 265gm
- bentukkan semula menjadi bulat besar
- ambil satu doh tadi dan canaikan menjadi bentuk bulat dan gulungkan seperti swiss roll
- susunkan ke dalam loyang yang telah digriskan terlebih dahulu
- lakukan lagi dengan doh yang satu lagi
- kemudian biarkan doh naik sekali lagi selama 45 min ke 1 jam
- jika berada di negara 4 musim bolehlah disimpan loyang tadi ke dalam oven tanpa perlu ON kan
- apitkan kiri kanan atau atas loyang tadi dengan dua cawan air panas untuk mempercepatkan proses penaikkan doh
- setelah itu bakar pada suhu 190-200C (bergantung pada jenis oven masing2) selama 30-35 min atau sehingga masak dan keperangan (jika suka roti yang crusty bolehlah ditaburkan sedikit tepung ke atas doh tadi sebelum dibakar, jika suka bolehlah disapukan dengan egg wash campuran telur dan susu atau air)
- setelah masak bolehlah dikeluarkan dari oven dan sapukan dengan olive oil supaya permukaan roti sentiasa lembut
- biarkan sejuk dan bolehlah dipotong
source: happy home baking
1 comments:
Salam Noreen. Mama dah cuba resepi ni. Tapi mama mekapkan sket roti ni. Sorrylah ye, memandai je 'andam'kan resepi orang! Nanti mama post kat blog ye... thanks!
Post a Comment