1/2 biji nenas masak - dipotong serong jangan terlalu nipis (boleh juga gunakan nenas dalam tin)
4 ekor ikan sepat
3 cawan santan pekat
1 cawan air
garam secukup rasa
serbuk perasa - jika suka
Bahan2 kisar:
10 batang cili padi
1 labu bawang besar
1 ulas bawang putih
2 inci kunyit hidup
1 inci belacan
cara:
- masukkan nenas, ikan sepat, bahan2 kisar dan air ke dalam mangkuk
- masak di atas api yang sederhana selama 10 min sehingga ikan sepat masak
- masukkan pula santan, garam dan serbuk perasa
- biarkan sehingga kuah mendidih
- kemudian bolehlah dipadamkan api dan siap untuk dihidangkan
source: D
6 comments:
ini adalah lauk favourite saya... :)
meleleh air liur aku nengok ikan sepat tu beb :)
hani ... kebetulan kat oriental shop ada jual ikan sepat i bantai beli few packets then buat ikan masin ... bukan selalu dpt ikan nie tu pun kawan i suruh buat lebih ikan masin
tu lah ko fida aku suruh ko transfer sini kan senang leh selalu mai umah aku makan preee ahak
Masak lemak kuning2 memang best.. makan dengan sambal belacan n nasi panas lagi best :)
u buat sendirik ikan masin tuh?? ohmai.. pengsan.
Post a Comment