Bahan-bahan (12-15 orang):
1 paket spagetti
Bahan2 A:
1kg ikan kembong atau ikan parang (optional)
100gm udang basah
50gm udang kering - direndam sekejap
20gm isi ikan kurau - dibakar sekejap
Bahan2 B - kisar:
3 labu bawang besar
15 tangkai cili kering
2 ibu jari halia
2 ibu jari lengkuas
2 ibu jari kunyit hidup
4 ulas bawang putih
2 batang serai - diketuk
2 keping asam keping
1 kotak santan pekat/ lebih
1 paket kerisik
1 paket kecil rempah kari
Garam dan gula secukup rasa
Bahan2 sampingan:
2 biji limau kasturi belah
timun - di racik halus
tauge - buang ekor
bawang besar - hiris bulat
lada merah/lada hijau - dihiris
Daun kesum / daun selasih / daun pudina - diracik halus
sambal belacan
cara:
- masak air di dalam mangkuk secukupnya sehingga mendidih
- setelah itu masukkan 1 sudu besar minyak dan jugak spagetti
- rebus sehingga spagetti lembut
- angkat dan toskan. ketepikan
- rebus ikan kembong, udang basah sehingga ikan masak
- angkat dan toskan
- jangan buang air rebusan ikan kerana akan digunakan untuk memasak kuah
- buangkan tulang ikan
- mesin isi ikan, udang basah, udang kering dan isi ikan kurau sehingga halus. ketepikan
- panaskan minyak di dalam kuali
- masukkan serai dan bahan2 B yang telah dikisar sehingga wangi
- bila garing, masukkan rempah kari dan kacau sebentar
- kemudian masukkan bahan2 A yang telah dikisar
- kacau rata
- masukkan santan dan 2 mangkuk air rebusan ikan
- kacau sebati
- akhir sekali masukkan asam keping, kerisik, gula dan garam secukupnya
- kacaukan agar semua bahan sebati
- renihkan dengan api sederhana panas sehingga kuah pekat lebih kurang 1 - 1 1/2 jam kerana lebih lama dimasak kuah akan bertahan lama tanpa perlu disimpan di dalam fridge
- cara menghidang: masukkan spagetti ke dalam mangkuk diikuti dengan timun, taugeh, bawang, limau, kuah dan sambal belacan
source: freeda, myr (ubah sedikit)
2 comments:
Sedapnye..kuah die nampak pekat betul.
kalau duduk kat kl mmg tak buatlah gi je kat laksa shack sedap giler
Post a Comment