Pages

23 January 2008

Lasagna resepi II


Bahan-bahan (8 org):
450gm mince beef or chicken
400gm chopped tomatoes
100gm mushrooms
4 biji bawang merah - dicincang
4 ulas bawang putih - crushed
2 camt italian seasoning
bay leaves
keju mozarella atau cheddar - diparut
lasagna sheets

white sauce:
300ml susu segar
25gm mentega
25gm tepung

cara:

1. griskan mangkuk caserole atau mane2 mangkuk tahan panas dan ketepikan
2. panaskan kuali tumiskan bawang merah hingga sedikit keperangan selepas itu masukkan pula bawang putih. kacau sehingga bau wangi
3. setelah itu masukkan mince beef, italian seasoning dan bay leaves dan kacau hingga sebati
4. biarkan sehingga daging benar2 lembut dan kuah menjadi pekat. ketepikan
5. untuk membuat white sauce: panaskan kuali dengan mentega biarkan ianya cair. setelah itu masukkan tepung dan susu, kacau sehingga kuah menjadi pekat
6. masukkan garam dan pepper secukup rasa
7. ratakan sos berlauk ke dalam mangkuk caserole tadi, susunkan kepingan lasagna ke atasnya, ulangi proses lapisan tersebut sehingga habis. akhiri dengan lapisan sos putih dan taburkan keju mozarella ke atasnya
8. bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 45 ke 50 minit atau sehingga lapisan atas berwarna coklat keemasan. hidangkan panas-panas
9. untuk lasagna sheet: ikut arahan di dalam paket lasagna atau boleh juga direndam lasagna ke dalam air panas selama 15 min atau sehingga lembut

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin