Pages

14 January 2008

Daging masak hitam

Bahan-bahan:
1 kg daging - dipotong nipis
3 ulas bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
3 kuntum bunga lawang
2 inci kulit kayu manis
Minyak masak
½ cawan kicap pekat
Air asam jawa
Garam & gula secukup rasa

Bahan2 kisar:
4 biji bawang besar
3 inci halia
4 ulas bawang putih
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
20 biji cili kering

cara:
  • daging direbus hingga empuk bersama bawang besar, halia bawang putih, jintan putih dan jintan manis yang telah dikisar
  • bila daging empuk, masukkan kicap
  • sementara itu panaskan minyak, tumis bunga lawang, kulit kayu manis, bawang merah dan bawang putih yang telah dihiris hingga garing
  • masukkan cili yang telah dikisar dan gaul rata
  • akhir sekali, masukkan daging yang telah direbus, sedikit air rebusan, air asam jawa (nie agak2lah), garam dan gula secukup rasa
  • biarkan hingga mendidih dan tutupkan api
  • hidangkan bersama2 dengan nasi putih dan jugak lauk2 yang lain

2 comments:

Mat Gebu said...

Lawanya pan tu...mcm bau kedaii jekk. baru beli ek?..hehehe saja lah tuu nak xsen dgn pakcik..ahakss..amponn!!

noreen said...

mat to wok brand Hom tak ler baru ari2 dok belasah pakai tapi still laei nampak baru come yo mat utk masak 2 org lagi pun non-stick yg bosa pun adok gak

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin