cooking time: 15 mins
Bahan-bahan (4 org):
500gm daging batang pinang - dipotong nipis2
1 camb soy sauce
3 camt tepung jagung
1 camt minyak bijan
1 camt coarse black pepper - yang kasar
3 camb minyak kacang
1 labu bawang besar - yang kuning potong wedges
4 ulas bawang putih - crushed
bunga kobis - dipotong kecil
brokoli - dipotong kecil
160ml vegetable/chicken stock
2 camb kicap manis
cara:
1. satukan daging, soy sauce, tepung jagung, minyak bijan dan black pepper di dalam mangkuk besar dan gaul rata
2. panaskan 3 camt minyak kacang dan masukkan 1/4 daging perapan tadi dan kacau 1-2 min atau sehingga daging keperangan. setelah itu keluarkan
3. masukkan lagi 3 camt minyak kacang dan ulangi proses ini sehingga daging habis di goreng
4. panaskan lagi kuali dengan lebihan minyak kacang dan tumiskan bawang besar
5. masukkan pula bawang putih dan kacau sehingga naik bau. setelah itu bolehlah dituangkan stock dan sayur2an lain, kacau sehingga sayur agak lembut
6. masukkan kesemua daging goreng tadi dengan kicap manis dan biarkan sehingga daging masak dan lembut
7. bolehlah dihidangkan bersama2 dengan nasi putih
0 comments:
Post a Comment