Pages

12 January 2008

Scrambled egg toast cups

satu lagi resepi untuk breakfast yang simple dan senang

Bahan-bahan (12):
12 keping white bread atau wholegrain - buang crusts
60gm mentega - suhu bilik
8 biji telur
1 cawan krim atau susu
1/4 cawan daun kucai - cincang (optional)
sausage - dicincang/hiris nipis (optional)

cara:
  • panaskan oven pada suhu 180C
  • dengan menggunakan rolling pin, rollkan roti supaya menjadi nipis sedikit. sapukan kedua2 belah roti dengan 1 camb mentega dan masukkan ke dalam muffin pan
  • bakar selama 15-18 min atau sehingga keperangan
  • sementara itu panaskan kuali dengan 1 camb mentega dengan api yang sederhana besar
  • masukkan 4 biji telur, 1/2 cawan krim atau susu, garam dan peper ke dalam jug dan pukul sehingga sebati
  • tuangkan adunan telur tadi ke dalam kuali dan kacau selama 1 min dengan api yg kecil
  • kalau suke bolehlah ditaburkan daun kucai atau boleh jugak ditaburkan cincangan sausage dan kacau lagi sehingga telur masak
  • sudukan telur tadi ke dalam roti yg telah dibakar tadi dan taburkan sedikit pepper sebelum dihidangkan panas2
  • setelah itu ulangi step 4 & 5

note: scrambled egg boleh jugak digantikan dengan inti tuna, sardin atau inti karipap

4 comments:

MyPeriukBelanga said...

mano lah den nak carik ayam yg branok kombar 8 ni ha? bole mlecet 'anu' si ayam tu so pathetic! ahak

noreen said...

ala kasi je viagra nanti leh ler beranok 8 ahak

Shafidah Shamen said...

wahhh creatif..creatif!!nanti nak buat nihh.. :D

noreen said...

ala shamen tu bukan creatif tapi maleh tahap gaban ... infact inti tu boleh tukar letak tuna or sardin ke

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin