Bahan-bahan (12 muffin bergantung pada size):
75gm mentega tanpa garam - cairkan dan biarkan pada suhu bilik
250gm tepung naik sendiri
25gm serbuk badam (ground almond)
1/2 camt soda bikarbonat
1 camt baking powder
75gm gula kastor
1 biji limau - parut kulit
100ml jus limau
100ml susu segar
1 biji telur
cara:
1. panaskan oven pada suhu 200C. letakkan 12 paper cases ke dalam muffin tray dan ketepikan
2. ayakkan tepung, soda bikarbonat dan baking powder ke dalam mixing bowl dan masukkan jugak serbuk badam, gula dan parutan kulit limau. kacau sebati
3. sementara itu satukan jus limau dan susu ke dalam jug dan masukkan telur, pukul sedikit. akhir sekali masukkan mentega cair
4. tuangkan ke dalam adunan tepung dan kacau dengan menggunakan garpu supaya sebati. jangan kacau terlalu lama nanti muffin akan jadi keras
5. sudukan ke dalam paper cases tadi dan bakar selama 20 min atau sehingga masak
6. setelah masak keluarkan dari muffin tray dan letakkan ke atas wire rack supaya sejuk sedikit sebelum dihidangkan
note: kalau rasa suhu oven 200C tu terlalu panas boleh lah dikurangkan kepada 180C
0 comments:
Post a Comment