Pages

6 January 2008

Daging masak merah

Bahan-bahan:
1/2 kg daging - direbus sehingga lembut
2 biji cili merah - dihiris
2 biji cili hijau - dihiris
8-10 biji cili padi - dihiris
1 labu bawang besar - dihiris bulat2
4 biji bawang putih - dihiris
4 sudu makan sos tiram
1 sudu makan sos tomato
5 sudu makan sos cili
2 sudu makan kicap manis
1/2 sudu makan gula
sedikit serbuk lada putih
air rebusan daging

cara:
  • daging yg telah direbus dan hiris tadi digoreng sehingga garing sedikit. ketepikan
  • dengan menggunakan minyak yang sama, masukkan semua bahan2 hiris dan goreng sehingga naik bau
  • masukkan pula sos tiram, sos tomato, sos cili dan kicap. kacau sehingga sebati
  • setelah itu masukkan sedikit air rebusan daging tadi. agak2 airnya jika hendak kuah pekat atau kuah lebih
  • masukkan daging goreng tadi dan gaul rata
  • perasakan kuah dengan dimasukkan sedikit serbuk lada putih dan gula
  • kacau semua bahan sehingga sebati dan siap untuk dihidangkan

4 comments:

MyPeriukBelanga said...

den tak suko mkn daging nnti bnyk freckles mkn ati ulam jantung pun den tatak suko gak tapi den suko bona kat 'breadmaker' bilo lah nak tunggu bulan jatoh ko ribo, balik2 yg jatoh derian, naik lobam poho den ni ha tapi kalu derian den lenyek jadi tompoyak den post ke UK mao ka? ahak

noreen said...

den tak makan tempoyak ler mak daro makan ler sorang2 kalu anta derian nak jugak ahak

MyPeriukBelanga said...

den pun tatak mkn derian lerr...kelibat dio pun den tanak pandang...tapi kalu kulit derian kono palo, leh bocor mambang!

noreen said...

nanti reen nak try resepi ciskek perasa derian lak ahak mau semerbak bau building nie mau nyumpah si gay tu karang ahak. dulu dah cuba muffin derian si mat

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin