Pages

20 July 2008

Banana chiffon cake

Bahan-bahan:
3 biji telur kuning
25gm gula kastor
1/8 camt garam
30ml cooking oil
85gm pisang yang telah dilecek dari 2 biji size sederhana
1/4 camt banana essence (kalau tak ada boleh guna esen vanila)
55gm tepung gandum
1/8 camt soda bikarbonat

3 biji telur putih
1/4 camt cream of tartar
50gm gula kastor

cara:

1. panaskan oven pada suhu 170C. griskan tin kek berukuran 16cm atau 18cm (6 atau 8 inci) dan ketepikan
2. mula2 ayakkan tepung bersama2 dengan soda bikarbonat, ketepikan
3. pukul telur kuning bersama2 dengan gula sehingga sebati. kemudian masukkan pula garam, minyak, banana essence dan pisang. pukul sehingga sebati
4. masukkan tepung yang telah diayak tadi ke dalam adunan dan gaulkan dengan spatula sehingga rata
5. di dalam mangkuk yang lain pukul telur putih bersama2 dengan cream of tartar sehingga sebati. masukkan pula gula sedikit demi sedikit sebanyak 3 kali sambil dipukul sehingga gebu dan kembang
6. kaupbalikkan adunan putih telur ke dalam adunan pisang tadi sambil di kacau sehingga sebati
7. kemudian tuangkan adunan ke dalam tin dan hentakkan sedikit sebelum dibakar selama 25 - 30 min atau sehingga masak
8. keluarkan dari oven dan biarkan sejuk sebelum dipotong

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin