Pages

9 July 2008

Stuffed crust pizza



Bahan-bahan (2 1/2" pizza):
3 1/4 cawan tepung roti (high protein flour)
1 camt garam
1 cawan air
1 1/2 camt instant yeast
4 camb extra virgin olive oil

topping:
500gm mozarella cheese - separuh diparut dan separuh dipotong panjang macam lidi
1 cawan tomato pasta sauce
green capsicum - dihiris memanjang
buah tomato - dihiris bulat
button mushroom - dihiris
chicken breast - dipotong kiub dan digoreng sekejap
sausage - dihiris dan digoreng sekejap
2 camb extra virgin olive oil
garam dan pepper

cara:

1. masukkan kesemua bahan ke dalam bread machine dan tekan dough setting
2. setelah siap keluarkan dan tumbuk2kan
3. canaikan menjadi bentuk pizza (step 1) dan letakkan ke atas pizza pan yang telah digris


4. susunkan mozarella cheese yang dipotong memanjang di tepi doh dan kelimkan (step 2 & 3)



5. cucuk2kan doh dengan garfu dan spreadkan 1 camb olive oil ke atasnya (step 4)


6. selepas itu spread 4 camb tomato pasta sauce dan susunkan segala topping. kemudian sprinkle salt and pepper ke atas doh (step 5)


7. bakar pizza dengan suhu 190C selama 15 min. kemudian keluarkan dari oven dan taburkan mozarella cheese ke atasnya dan bakar lagi selama 12 min atau sehingga masak

3 comments:

ummi said...

Weee..noreen, sedapnya stuffed crust pizza ni..ini mst sebijik cam Pizza Hut nya ni..ish mst try nnt..kebetulan nk pegi jenguk anak2 kat kolej nnt...kena bawak la fav diaorang nih! Pizza..hehe..tq noreen..mmg buntu dah x tau nk try yg mana satu resepi pizza..byk sgt..yg ni jd pilihan..kalu sempat nak wat nnt...

Muaahhh!!! Moga Noreen sihat selalu, ada news ke dr Doc..? hehe

noreen said...

nie tengah dok rehat kat umah tu pasal tengah bosan giler ... mmg style pizza hut cume noreen buat yg letak mozarella strip tu kecik sgt kene letak tebal sikit baru le membuak cheese tu

Cik Puan Kesum said...

salam kak noreen

tq sb berkongsi tips ni,pasni leh buh sosej mcm pizza hut,tak tau pun gini,pernh buat tp stail lain,padanla tak jadik sgt.

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin