6 July 2008
Cream de parisienne
Bahan-bahan (8 biji):
250gm tepung roti
3.5gm (1 1/8 camt) instant yeast
50gm gula kastor
2.5gm (1/2 camt) garam
7.5gm tepung susu
25gm unsalted butter
25gm (1/2 biji) telur
130ml air
1/2 biji telur - dipukul sedikit untuk sapuan atas roti
almond flakes - untuk taburan atas roti
filling (ikut suka):
inti kastard
inti kacang merah
tuna
sardin
mixed fruits
raisins
cara:
1. masukkan kesemua bahan ke dalam bread machine dan tekan setting dough. tunggu sehingga siap dalam 1 jam 30 min
2. kemudian keluarkan doh dari BM dan tumbuk2kan untuk mengeluarkan angin
3. potong doh seberat 60gm setiap satu dan bentukkan bulat. biarkan doh rehat selama 25 min
4. kemudian canaikan setiap satu doh (seperti di dalam gambar A) 10cm x 14cm
5. letakkan inti ke atas doh dan potong (seperti di dalam gambar B) dan gulungkan (seperti di dalam gambar C & D)
6. buat sehingga habis dan susunkan ke atas baking tray yang telah digris. biarkan doh naik sekali lagi lebih kurang 45 - 1 jam
7. sapukan telur ke atas roti dan taburkan dengan almond flakes
8. bakar pada suhu 190 - 200C selama 15-20 min atau sehingga keperangan
0 comments:
Post a Comment