Pages

31 July 2008

Ayam masak rendang berlada

Bahan-bahan:
1 ekor ayam - dipotong sederhana besar
500ml santan
4 helai daun limau purut - dihiris halus
2 helai daun kunyit - dihiris halus atau disimpulkan
garam secukup rasa
minyak untuk menumis

Bahan2 kisar:
20 tangkai lada kering
10 ulas bawang kecil
6 ulas bawang putih
3cm halia
3cm lengkuas
4 batang serai

cara:

1. panaskan minyak, kemudian tumiskan bahan2 kisar sehingga garing
2. masukkan ayam, santan dan garam secukup rasa
3. gaul ayam dengan bahan tumisan tadi sehingga sebati. biarkan ianya mendidih sehingga ayamnya betul2 masak
4. akhir sekali masukkan daun kunyit dan daun limau purut. gaulkan rata
5. taburkan bawang goreng sebelum dihidangkan bersama2 dengan nasi putih

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin