Bahan-bahan (5 orang):
600gm ayam - tanpa kulit dan lemak
3 sudu makan minyak sayuran
4 helai daun kari
2 biji saiz sederhana ubi kentang - dipotong 4
2 biji saiz sederhana buah tomato - dipotong dadu besar
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
2 batang kulit kayu manis
1/4 cawan susu rendah lemak
4 cawan air panas
garam secukup rasa
Bahan2 tumbuk:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
5cm halia
serbuk rempah:
1 sudu makan serbuk kunyit
3 sudu makan serbuk cili
3 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk jintan putih
cara:
1. panaskan minyak di dalam periuk, tumis bahan2 tumbuk dan daun kari sehingga wangi
2. masukkan serbuk rempah, bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan kacau rata. tambah 1 cawan air panas
3. bila kuah mendidih, masukkan ayam dan ubi kentang. kacau rata dan tambah 3 cawan lagi air panas
4. tutup periuk dan masak selama 30 min atau sehingga ayam jadi empuk
5. bila kuah menjadi pekat, masukkan buah tomato dan masak lagi 5 min
6. tuangkan susu dan renih tanpa ditutup periuk selama 5 min
7. padamkan api dan perasakan dengan garam
8. hidangkan bersama2 dengan nasi putih atau makan dengan roti
2 comments:
Eh td masuk lain, ni dah letak kari lak ya..kak ni, nk suh noreen g dapur akak, msuk amik award ek..sudi2kan laa...muahhh!!
laaa buat susah2 je ummi nie nanti noreen gi singgah jap dapur ummi ... tima kacih ler
Post a Comment