Pages

10 July 2008

Kari ayam madras

Bahan-bahan (5 orang):
600gm ayam - tanpa kulit dan lemak
3 sudu makan minyak sayuran
4 helai daun kari
2 biji saiz sederhana ubi kentang - dipotong 4
2 biji saiz sederhana buah tomato - dipotong dadu besar
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
2 batang kulit kayu manis
1/4 cawan susu rendah lemak
4 cawan air panas
garam secukup rasa

Bahan2 tumbuk:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
5cm halia

serbuk rempah:
1 sudu makan serbuk kunyit
3 sudu makan serbuk cili
3 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk jintan putih

cara:

1. panaskan minyak di dalam periuk, tumis bahan2 tumbuk dan daun kari sehingga wangi
2. masukkan serbuk rempah, bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan kacau rata. tambah 1 cawan air panas
3. bila kuah mendidih, masukkan ayam dan ubi kentang. kacau rata dan tambah 3 cawan lagi air panas
4. tutup periuk dan masak selama 30 min atau sehingga ayam jadi empuk
5. bila kuah menjadi pekat, masukkan buah tomato dan masak lagi 5 min
6. tuangkan susu dan renih tanpa ditutup periuk selama 5 min
7. padamkan api dan perasakan dengan garam
8. hidangkan bersama2 dengan nasi putih atau makan dengan roti

2 comments:

Ummi said...

Eh td masuk lain, ni dah letak kari lak ya..kak ni, nk suh noreen g dapur akak, msuk amik award ek..sudi2kan laa...muahhh!!

noreen said...

laaa buat susah2 je ummi nie nanti noreen gi singgah jap dapur ummi ... tima kacih ler

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin