Pages

31 July 2008

Raisins buns

Bahan-bahan (10 biji):
250gm tepung roti
5gm (1 1/2 camt) instant yeast
50gm gula pasir
3gm garam
35gm kuning telur (2 biji)
8gm tepung susu
25gm unsalted butter
137gm air
112gm raisins

olive oil - untuk sapuan atas roti
gula pasir - untuk taburan atas roti

cara:

1. masukkan kesemua bahan2 kecuali raisins ke dalam bread machine dan tekankan untuk setting dough. biarkan selama 10 min barulah dimasukkan raisins dan tunggu sehingga siap
2. keluarkan doh dan tumbuk2kan untuk mengeluarkan angin. bentukkan doh menjadi bulat dan rehatkan selama 15 min (proses ini memang penting untuk setiap roti supaya senang untuk dicanaikan)
3. setelah itu bahagikan2 doh kepada 60gm setiap satu dan bentukkan semula menjadi bola
4. susunkan ke atas baking tray dan potongkan seperti gambar dibawah
5. kemudian biarkan ianya naik sekali lagi selama 45min ke 1 jam (pada yang tinggal di negara 4 musim bolehlah di letakkan di dalam oven tanpa on kan dan letakkan dua gelas air panas. tutupkan pintu oven dan biarkan ianya naik dalam 45min ke 1 jam)
6. taburkan gula pasir ke atas setiap buns dan bakar bakar pada suhu 200C (bergantung pada oven masing2) selama 5 min. kemudian turunkan suhu oven pada 190C selama 10 min atau sehingga keperangan
7. keluarkan dan sapukan permukaan bun dengan olive oil (olive oil digunakan supaya permukaan roti sentiasa lembut untuk beberapa hari)

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin