Pages

5 July 2008

Blueberry sauce/filling

Bahan-bahan (3 cawan/720ml):
3/4 - 1 cawan (150-200gm) gula pasir
1/2 camb (8gm) tepung jagung
1/8 camt serbuk kulit kayu manis - optional
1/8 camt garam
2/3 cawan (160ml) air
454gm atau 3 cawan fresh/frozen blueberries
1/8 camt esen vanila - optional
parutan lemon - dari 1 biji
1-2 camt jus lemon

cara:
  • masukkan gula, tepung jagung, serbuk kulit kayu manis, garam dan air ke dalam mangkuk tahan panas
  • kemudian kacau sehingga semuanya sebati
  • setelah itu masukkan blueberries dan kacau sehingga sauce menjadi pekat dengan api yang sederhana panas
  • kalau hendaklah sauce yang cair bolehlah ditambahkan sedikit air
  • boleh ditambahkan gula ikut kemanisan masing2
  • akhir sekali masukkan esen vanila, jus lemon dan parutan lemon
  • kacau sebati
  • tutupkan api oven dan biarkan sejuk sebelum disimpan di dalam fridge

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin