Pages

7 July 2008

Thai style crispy chicken with mango salad

Bahan-bahan:
600gm boneless chicken leg atau chicken breast
1 camt chopped/paste bawang putih
1 camt minced/paste halia
1 camb sos tiram
1 biji telur
tapioca starch - untuk salutan ayam
minyak untuk menggoreng

Bahan2 sos:
2 camb minyak
1/2 camt bawang putih
1 biji bawang besar - size kecil
1 camb serai - dicincang atau diketuk
2 camb jus limau nipis
8 camb thai sweet chilli sauce

Bahan2 salad mangga:
1 biji mangga hijau - diparut memanjang
1 biji bawang besar size kecil - dihiris bulat
1 biji cili padi - dihiris nipis, boleh ditambah jika mau rasa pedas
sedikit daum ketumbar - dihiris halus

cara:

1. perapkan ayam dengan bawang putih, halia dan sos tiram sekurang2nya 2 jam atau seelok2nya semalaman
2. pecahkan telur dan pukul sedikit. gaulkan dengan ayam dan taburkan dengan tapioca starch supaya ayam bersalut. biarkan selama 15 min sebelum digoreng hingga garing. ketepikan
3. untuk membuat sos, panaskan minyak di dalam kuali. tumiskan bawang putih dan bawang besar sehingga naik bau. kemudian masukkan pula serai, jus limau nipis dan thai sweet chilli sauce. kacau sebati
4. untuk salad mangga, masukkan kesemua bahan ke dalam mangkuk dan gaulkan sebati
5. cara dihias. ayam yang telah digoreng tadi dipotong kecil ikut suka dan tuangkan sos. taburkan salad mangga ke atasnya dan hidangkan panas2 bersama dengan nasi putih

1 comments:

VG said...

Hi Noreen

There's an award for you at my Blog.

VG

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin