Pages

10 July 2008

Steamed soft banana cake


Bahan-bahan:
Bahan2 A:
200gm pisang yang telah dilecek - dalam 2 biji
1/8 camt esen vanila
1 camt soda bikarbonat
secubit garam

Bahan2 B:
3 biji telur saiz kecil
100gm gula perang
100gm tepung pau/tepung hong kong/tepung superfine
1 camt baking powder
65gm minyak jagung

lapisan atas:
2 biji telur
60gm gula pasir
25gm air
65gm tepung pau/tepung hong kong/tepung superfine

cara:

1. campurkan kesemua bahan2 A ke dalam mixing bowl dan gaul rata. ketepikan
2. pukul telur dan gula dengan whisk sehingga kembang dan masukkan tepung dan baking powder yang telah diayak. gaulkan sebati
3. kemudian masukkan pula pisang dan minyak. gaul rata
4. tuangkan adunan ke dalam tin kek yang telah digris ataupun tuangkan ke dalam muffin cases yang telah disusun di dalam muffin pan. kukus selama 15 - 20 min atau sehingga masak
5. untuk lapisan atas - pukul telur dan gula dengan whisk sehingga kembang, masukkan air dan tepung. gaul sebati
6. tuangkan ke atas lapisan bawah yang telah dikukus tadi dan kukus selama 15 min lagi atau sehingga masak
7. biarkan sejuk dulu barulah dipotong dan hidangkan

source: aunty yochana

4 comments:

VG said...

Hi Noreen

You must have missed my previous comments. There's an award for you at my blog (daily blogger). by the way, the cake looks good.

VG

noreen said...

thank vg i knew abt the awards

Ummi said...

NOreen, amboi laju masak now ek..hari2 duk wat roti nih! rajin sungguh...steamed banana cake ni wat terliur je tauuu...nnt nak try la, ala-ala rasa apam pisang ke noreen..hehe

noreen said...

actually kalau kukus guna loyang 4 segi lagi cantik cume noreen tak ada loyang besarlah ummi tu yg guna muffin pan je yg sebiji2. yep rase cam apam pisang cume dua lapis mmg sedap lembut cam bantal

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin