Pages

6 July 2008

Blueberry buns

Bahan-bahan (11 biji):
300gm tepung roti
45gm gula pasir
1 camb bread improver
1 camt bread softener
20gm tepung susu
100gm susu segar
8gm (2 1/2 camt) instant yeast
100gm blueberry pie filling
1/2 camt garam
1 biji telur
50gm mentega atau marjerin

1 biji telur - dipukul sedikit untuk sapuan atas bun
blueberry filling - untuk dipipekan ke atas bun

cara:

1. masukkan kesemua bahan ke dalam bread machine dan tekankan doh setting. biarkan sehingga siap
2. kalau menggunakan mixer masukkan kesemua bahan kecuali mentega dan pukul selama 5 min. kemudian masukkan mentega dan pukul lagi selama 10 min. biarkan adunan menjadi sebati dan elastik
3. kemudian bentukkan doh menjadi bulat dan masukkan ke dalam mixing bowl yang telah digriskan terlebih dahulu. tutupkan dan biarkan doh naik dua kali ganda
4. setelah siap (kaedah bread machine dan mixer) keluarkan doh dan tumbuk2kan supaya mengeluarkan angin
5. potong dan timbangkan doh seberat 60gm. bentukkan semula menjadi bola dan susun ke atas baking tray yang telah digris. biarkan doh naik sekali lagi
6. griskan doh dengan telur yang telah di pukul sedikit dan bakar selama 190C selama 12-15 min atau sehingga masak
7. keluarkan dari oven dan pipekan blueberry filling ke atas bun

note: jika tidak mahu makan dengan segera jangan dipipekan blueberry filling ke atas bun

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin