Bahan-bahan (2 orang):
Bahan2 A:
1 cawan beras - dibersih dan toskan
1 cawan air - bergantung pada jenis beras
Bahan2 B:
2 keping ayam - dipotong kecil2 ikut suka
2 camb kicap cair
1 camb kicap pekat
1 camt minyak bijan
1 camb gula
1/2 camt garam
secubit lada sulah/white pepper
2 camb jus halia
1 camb tepung jagung
Bahan2 C:
chinese mushrooms - direndam supaya lembut atau ape2 jenis mushrooms except button
Bahan2 D:
3 camb kicap cair atau lebih - ikut pada kemasinan masing2
1 camb kicap pekat
2 camb minyak bawang - minyak digoreng bersama2 dengan seulas bawang putih + bawang merah
1/2 camt minyak bijan
1/4 cawan spring onion - hiris bulat
cara:
1. gaulkan kesemua bahan2 B dan perap selama 1 jam
2. kemudian masukkan mushroom ke dalam bahan2 A tadi dan perap lagi selama 10 min
3. masak dengan menggunakan rice cooker - masak nasi seperti biasa dan biarkan ianya hampir2 nak mendidih barulah dimasukkan bahan2 perapan tadi. tunggu sehingga masak nasi dan ayam masak
4. kemudian satukan bahan2 D dan gaulkan bersama2 dengan nasi dan taburkan spring onion ke atasnya. hidangkan
note: cara masak claypot chicken rice tanpa menggunakan claypot, senang dan sedap. boleh juga di masukkan ikan masin yang telah digoreng sekejap terlebih dahulu dan masukkan ke dalam step 4 bersama2 dengan bahan perapan
0 comments:
Post a Comment