Pages

13 July 2008

Milk loaf


Bahan-bahan (1 loaf):

143gm susu segar
35gm telur - 1/2 biji
25gm gula kastor
5gm (1 camt) garam
250gm tepung roti
4gm (1 1/4 camt) instant yeast
38gm unsalted butter

1 camb olive oil - untuk sapuan atas roti

cara:

1. masukkan kesemua bahan2 kecuali butter ke dalam bread machine dan tekan setting untuk dough. selepas 10 min barulah dimasukkan mentega dan tunggu sehingga siap
2. keluarkan dan tumbuk2kan doh untuk mengeluarkan angin
3. kemudian bahagian doh kepada 3 bahagian (lebih kurang 3x165gm setiap satu)
4. buatkan bentuk bulat dan rehatkan 15 min
5. ambil satu doh dan canaikan menjadi bentuk bulat (gambar A)
6. lipatkan (gambar B) dan canaikan lagi supaya memanjang (gambar C)
7. setelah itu barulah digulung seperti swiss roll (gambar D dan E) dan lakukan sehingga sehingga habis
8. susunkan ke dalam loaf pan yang telah digris (gambar F) dan biarkan doh naik dua kali ganda. tutup dengan cling wrap
9. bakar pada suhu 180-190C selama 30-35 min atau sehingga masak dan keperangan
10.keluarkan dari oven dan sapukan dengan olive oil supaya permukaan roti sentiasa menjadi lembut tidak keras
note: highly recommended

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin