19 July 2008
Buns with assorted fillings
Bahan-bahan:
240gm tepung roti
30gm tepung kek
4gm (1 1/4 camt) instant yeast
40gm gula pasir
1/8 camt garam
30gm unsalted butter
170gm dari 1 biji telur + susu segar/air
sedikit olive oil - untuk sapuan atas roti supaya permukaan roti sentiasa lembut
filling:
inti kacang merah
inti black sesame
inti daging
inti kastard
cara:
1. masukkan kesemua bahan2 ke dalam bread machine dan tekan setting untuk doh. tunggu sehingg siap
2. selepas itu keluarkan dan tumbuk2kan doh untuk mengeluarkan angin
3. bahagikan doh kepada 35gm setiap satu (nie utk berat kalau guna muffin pan) dan 60gm setiap satu (kalau bentukkan seperti gambar di bawah). bentukkan semula doh menjadi bola dan rehatkan selama 15 min
4. kemudian masukkan inti dan letakkan di dalam muffin pan yang telah disusun dengan muffin cases. biarkan doh naik sekali lagi selama 45 min
5. atau pun setelah diisi dengan inti bentukkan semula menjadi bulat dan ikutkan step-by-step seperti gambar dibawah. susunkan ke atas baking tray yang telah digris dan biarkan doh naik sekali lagi selama 45 min. kemudian spraykan dengan air atau sapukan dengan telur yang telah dipukul sedikit dan taburkan dengan almond flakes ataupun bijan
6. bakar pada suhu 190C selama 15 - 20 min atau sehingga masak dan keperangan. keluarkan dari oven dan sapukan dengan olive oil
0 comments:
Post a Comment