10 July 2008
Steamed soft banana cake
Bahan-bahan:
Bahan2 A:
200gm pisang yang telah dilecek - dalam 2 biji
1/8 camt esen vanila
1 camt soda bikarbonat
secubit garam
Bahan2 B:
3 biji telur saiz kecil
100gm gula perang
100gm tepung pau/tepung hong kong/tepung superfine
1 camt baking powder
65gm minyak jagung
lapisan atas:
2 biji telur
60gm gula pasir
25gm air
65gm tepung pau/tepung hong kong/tepung superfine
cara:
1. campurkan kesemua bahan2 A ke dalam mixing bowl dan gaul rata. ketepikan
2. pukul telur dan gula dengan whisk sehingga kembang dan masukkan tepung dan baking powder yang telah diayak. gaulkan sebati
3. kemudian masukkan pula pisang dan minyak. gaul rata
4. tuangkan adunan ke dalam tin kek yang telah digris ataupun tuangkan ke dalam muffin cases yang telah disusun di dalam muffin pan. kukus selama 15 - 20 min atau sehingga masak
5. untuk lapisan atas - pukul telur dan gula dengan whisk sehingga kembang, masukkan air dan tepung. gaul sebati
6. tuangkan ke atas lapisan bawah yang telah dikukus tadi dan kukus selama 15 min lagi atau sehingga masak
7. biarkan sejuk dulu barulah dipotong dan hidangkan
source: aunty yochana
4 comments:
Hi Noreen
You must have missed my previous comments. There's an award for you at my blog (daily blogger). by the way, the cake looks good.
VG
thank vg i knew abt the awards
NOreen, amboi laju masak now ek..hari2 duk wat roti nih! rajin sungguh...steamed banana cake ni wat terliur je tauuu...nnt nak try la, ala-ala rasa apam pisang ke noreen..hehe
actually kalau kukus guna loyang 4 segi lagi cantik cume noreen tak ada loyang besarlah ummi tu yg guna muffin pan je yg sebiji2. yep rase cam apam pisang cume dua lapis mmg sedap lembut cam bantal
Post a Comment