Bahan-bahan (20-25 biji):
250gm tepung roti
1/2 camt garam
1 camb gula pasir
2 biji telur kuning
1 camt instant yeast
90ml air suam
40gm mentega
2 biji putih telur
golden/natural breadcrumbs secukupnya
ayamas koktail sosej - pada yg tinggal di luar negara bolehlah gunakan sosej dan potongkan kecil
minyak secukupnya untuk menggoreng
cara:
- masukkan tepung, garam, gula, yis dan kuning telur ke dalam mangkuk adunan
- tuangkan air sedikit demi sedikit sambil dipukul dengan mixer sehingga sebati
- kemudian masukkan mentega dan pukul lagi sehingga terbentuk menjadi doh
- setelah itu ulikan doh sehingga tidak melekat di tangan
- bahagikan doh kepada beberapa bahagian dengan setiap satu seberat 20-25gm bergantung pada berapa besarnya sosej
- kemudian bentukkan doh tadi menjadi bola dan rehatkan selama 15 min
- setelah itu ambil satu doh dan leperkan
- bubuh satu sosej dan bentukkan semula menjadi bola
- buat sehingga habis doh digunakan
- ambil satu doh, celupkan ke dalam putih telur dan kemudian olekkan ke atas breadcrumb
- lakukan proses ini sehingga habis dan kemudian goreng dengan minyak terendam sehingga garing dan keperangan
- angkat dan hidangkan panas2
- sesuai sebagai hidangan pagi dan petang
source: jun (ubah sedikit)
3 comments:
wah! bestnyer idea nih...leh cube! thnx noreen!
hana roti nie mmg sedap tak rugi cuba taw noreen dok makan sorang je tak henti2 ahak mau gemuk aku nanti
Salam.. nak tanya.. boleh tak kalau nak frozenkan roti ni? :) resepi ni sangat menarik!!!
Post a Comment